Lifestyle, Ενημέρωση

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1

Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, αρχικά αναλαμβάνουν οι γονείς όλη τη διαχείριση της θεραπείας. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, το παιδί μπορεί και πρέπει σταδιακά να αναλαμβάνει το ίδιο την ευθύνη για τη διαχείριση και τον έλεγχο της  πορείας της ασθένειάς του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με συνθήκες, στις οποίες θα πρέπει να ανταπεξέλθει μόνο του.

Η συμβολή των γονέων

Μετά την διάγνωση της ασθένειας, τόσο οι γονείς όσο και το παιδί περνούν από ένα στάδιο ενημέρωσης, με σκοπό να εξοικειωθούν με τον διαβήτη και την θεραπεία του. Σε περίπτωση που διαγνωστεί η ασθένεια σε ένα παιδί μικρής ηλικίας, οι γονείς αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη θεραπεία, την μέτρηση γλυκόζης, τη χορήγηση ινσουλίνης καθώς και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αποδοχή της ασθένειας

Βασική προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη και διαχείριση της ασθένειας αποτελεί η αποδοχή της ασθένειας από τον ασθενή. Οι γονείς θα πρέπει να καλλιεργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα βοηθήσει το παιδί να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία.
Καλό θα ήταν να δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία, π.χ. να μάθει να χειρίζεται τον αισθητήρα μέτρησης της γλυκόζης, μαθαίνοντας πώς να διαβάζει και να αξιολογεί τις μετρήσεις.

Στο σχολείο με διαβήτη τύπου 1

Το παιδί σε ηλικία άνω των 6 ετών (ηλικία κατά την οποία ξεκινάει το δημοτικό), γνωρίζει πολλά γύρω από τον διαβήτη, την θεραπεία και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει και είναι σε θέση να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης. Οι γονείς και η σχολική κοινότητα, η οποία θα έχει ενημερωθεί, στέκονται αρωγοί έτσι ώστε το παιδί να έχει μία ομαλή και χαρούμενη σχολική ζωή συμμετέχοντας σε όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Κάποια βασικά στοιχεία τα οποία τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν είναι τα εξής:

  • Να έχουν μαζί τους υδατάνθρακες για την άμεση διαχείριση της υπογλυκαιμίας (π.χ. τζελ γλυκόζης, μασώμενες ταμπλέτες γλυκόζης, γλυκόζη σε υγρή μορφή, χυμούς, αναψυκτικά κλπ). https://diabetespharmacy.gr/product-category/diaxeirisi_ipoglikemias/gel-glykosis/
  • Επίσης καλό είναι να έχουν μαζί τους διάφορα τρόφιμα που περιέχουν σύνθετες μορφές γλυκόζης και διατηρούν τη γλυκόζη σε σταθερά επίπεδα, όπως μήλα, μπάρες δημητριακών κλπ.
  • Το παιδί πρέπει να «ακούει» το σώμα του. Δε χρειάζεται να μπαίνει στη διαδικασία να μετράει συνέχεια το σάκχαρο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της τιμής του σακχάρου, γεγονός που μπορεί να του προσθέσει επιπλέον άγχος.
  • Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια για την οποία το παιδί δεν θα πρέπει να ντρέπεται. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ζητά βοήθεια από τον εκπαιδευτικό του σε περίπτωση που την χρειαστεί.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι αθλητικές δραστηριότητες ή οι εκδρομές, καθώς το παιδί αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της θεραπείας του. Η άσκηση μέτριας έντασης συνδέεται με την πτώση του σακχάρου, γι΄αυτόν τον λόγο καλό είναι το παιδί να ελέγχει το σάκχαρο πριν από την αθλητική δραστηριότητα και να λαμβάνει τους υδατάνθρακες που εξισορροπούν την πτώση της γλυκόζης στο αίμα.

Αν εξαιρέσουμε την διαχείριση του διαβήτη, τα παιδιά με διαβήτη επιβαρύνονται το ίδιο με τα υγιή παιδιά και δεν θα πρέπει να έχουν κάποια περαιτέρω ειδική φροντίδα ούτε να ξεχωρίζουν ως παιδιά με ιδιαίτερη φροντίδα. Ο διαβήτης δεν είναι μεταδιδόμενη ασθένεια!

Τα παιδιά πρέπει να τρώνε το φαγητό που θα φέρουν από το σπίτι τους και να χορηγούν τις αντίστοιχες μονάδες ινσουλίνης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανταλλάσσουν το φαγητό τους με τους συμμαθητές τους καθώς μπορεί να φάνε κάτι που να απαιτεί χορήγηση ινσουλίνης. Επίσης, και οι συμμαθητές των παιδιών με διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Εάν το παιδί φάει κάτι γλυκό ή οποιαδήποτε τροφή περιέχει υδατάνθρακα, στο σχολείο, θα πρέπει να ενημερωθούν οι γονείς ώστε να ρυθμίσουν τη δόση της ινσουλίνης.

Η σωστή ενημέρωση της σχολικής κοινότητας και η συνεργασία με τους γονείς θα βοηθήσουν να δημιουργήσουν για τα παιδιά με διαβήτη ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον.

Πηγές : www.diabetesde.org www.diabetesportal.at/de

Επιμέλεια, απόδοση από γερμανικό κείμενο :

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Παππά Βάλια